Van alles wat ik gedaan heb, wat vond je het meest nuttige? Welke suggesties heb je voor mij?
Met deze vragen versterk je een organisatiecultuur waarin feedback een geschenk is.
In elke organisatie komen we in contact met een breed scala aan perspectieven, opinies en ervaringen. Die diversiteit is geen obstakel, het is een grote rijkdom waar we uit kunnen putten. Het levert stuwkracht voor ontwikkeling, innovatie en creativiteit. Om deze rijkdom ten volle te kunnen benutten is een open en respectvolle feedbackcultuur essentieel.
Auteur Ben Tiggelaar benadrukt de voordelen van leerdoelen boven prestatiedoelen. Dat wordt bevestigd in de praktijk. Bij prestatiedoelen zijn we geneigd om te tonen wat we al kunnen. Leerdoelen daarentegen stimuleren ons om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Wanneer we een samenwerking benaderen als een leerproces, zijn we meer geneigd om feedback te vragen. Fouten maken is dan helemaal niet erg, het is elke keer weer een leerkans.
Om een leercultuur te bevorderen, kunnen we woorden gebruiken zoals "ontwikkelen", “experimenteren”, “co-creatie” of “samen leren". Zo’n uitnodiging moedigt een open houding aan. Een open leer- en feedbackcultuur heeft veel voordelen:
Medewerkers voelen zich gehoord en gewaardeerd.
Problemen worden snel gesignaleerd en aangepakt.
Innovatie wordt aangemoedigd.
Het draait allemaal om continu leren en verbeteren.
We krijgen vaak de vraag: "Hoe kunnen we een open feedbackcultuur installeren of versterken in onze organisatie?" Zelf feedback vragen vind ik de krachtigste katalysator. Dat heb ik ervaren toen ik zelf directeur was van Fairtrade Belgium en samenwerkte met Ormit Talent. Jonge talenten (‘Ormiters’) droegen bij aan het versterken van Fairtrade supply chains. Hun leermodel, feedback jagen, maakte indruk. Elke vrijdag klopten ze steevast aan bij hun leidinggevende om te vragen wat ze de afgelopen week allemaal goed hadden gedaan en waar verbetering mogelijk was. Dat had een grote positieve invloed op onze feedbackcultuur en het inspireerde mij om zelf nog regelmatiger feedback te vragen, ook aan hen.
Door zelf regelmatig en oprecht feedback te vragen rond je eigen perspectief en je werkwijze, zet je een belangrijke stap met meerdere voordelen:
“Van alles wat ik gedaan heb (tijdens deze vergadering, dit gesprek, dit proces, ….), wat vond je het meest nuttige? Welke suggestie ter verbetering heb je voor mij?” Door deze vraag consequent te stellen, als leidinggevende of als collega, versterk je de fundamenten voor een organisatiecultuur waarin feedback een geschenk wordt en constructieve gesprekken over moeilijkheden iets van alle dag.
Wil jij meer weten over hoe je een dynamische feedbackcultuur in je organisatie kan versterken? De volgende opleiding door collega’s Chris en Anton biedt praktische handvaten.
Blijf op de hoogte en verrijk je inbox! Abonneer je op onze nieuwsbrief voor exclusieve updates en insider inzichten
Bedankt om je in te schrijven