Ons verhaal

We willen bijdragen aan een hoopvolle en menselijke wereld. We schenken aandacht aan positieve ontwikkelingen en zoeken naar mogelijkheden. Op een coachende en co-creatieve manier begeleiden we mensen en organisaties in hun groei en maken we verandering makkelijker. In ons dagelijks werk trainen we wat we doen en doen we wat we trainen. Zo houden we de vinger aan de pols en toetsen we onze trainingen continu aan de dagelijkse praktijk en omgekeerd.

Ontstaan

In 2007 richtten Anton Stellamans en Liselotte Baeijaert Ilfaro op. Beiden waren ze gebeten door het Oplossingsgericht werken en de toepassingen ervan in organisaties. Van meet af aan waren ze actieve deelnemers en initiatiefnemers van internationale conferenties en retreats. Intussen heeft Ilfaro meer dan 17 jaar ervaring in het geven van trainingen, het coachen van leidinggevenden en het begeleiden van organisaties. We maken er een punt van om Solution Focus verder te ontwikkelen en verruimen continu de blik om het Oplossingsgericht werken te verbreden en verrijken.

Missie

Ilfaro wil bijdragen aan een hoopvolle kijk op de wereld door de blik te richten op positieve ontwikkelingen en mogelijkheden. Goede samenwerkingsrelaties, duurzaam handelen en slim omgaan met diversiteit zijn hierbij cruciaal. Ilfaro begeleidt organisaties in het laten bloeien van hun volle potentieel. Ze doet dit op een co-creatieve en ont-dekkende manier vanuit het geloof dat er steeds een overvloed aan mogelijkheden is om vooruitgang te boeken. Zo draagt Ilfaro bij aan meer verbinding en weerbaarheid in organisaties.

Ons oplossingsgericht netwerk

SOLWorld

SOLWorld is een internationaal netwerk van coaches, trainers en adviseurs die Oplossingsgericht werken in organisaties. Elk jaar organiseert SOLWorld een internationale conferentie waarin de laatste ontwikkelingen binnen Solution Focus gedeeld worden.

Bekijk website

SFIO

is een internationaal netwerk van Oplossingsgerichte professionals die de ontwikkeling en toepassing van Oplossingsgericht werken in organisaties promoot en ondersteunt.

Bekijk website

SFIO Lowlands

Een paar keer per jaar komen we samen met de Belgische en Nederlandse SFIO-leden voor een netwerkmeeting. We laten ons inspireren door een boeiende spreker en wisselen uit over nieuwe ontwikkelingen en best practices in ons werk. Iedereen die interesse of ervaring heeft in Oplossingsgericht werken in organisaties kan zich lid maken en is bijzonder welkom om bij te dragen aan dit lerende netwerk. Lid worden kan je hier.

Bekijk website

Internationaal netwerk

LAND AAN ZEE

Liselotte Baeijaert, mede-oprichter van Ilfaro koos er in 2022 voor om nieuwe horizonten op te zoeken. In september 2023 opende zij, samen met haar man Michiel Deturck, Land aan Zee in Burgh Haamstede, waar ze iedereen verwelkomt die wil vertragen, verdiepen en verstillen. Kortom die graag wil landen aan zee.

Bekijk website

Het team

Ilfaro bestaat uit een hechte groep van enthousiaste mensen met 4 partners en een vaste freelancer. Dagelijks werken we aan de ontwikkeling van menselijke, duurzame en wendbare organisaties. Leidinggeven, samenwerking en organisatie-ontwikkeling zijn de centrale thema’s.

foto van Anton Stellamans foto van Chris Aertsen foto van Lily Deforce foto van Vonneke Beeker foto van Ciska de Pillecyn
foto van Anton Stellamans

Anton Stellamans

Partner, founder

Als coach en trainer krijg ik steeds weer de kans om met mensen en teams op weg te gaan naar wat anders en beter kan in hun professionele context. Ilfaro is als een vrijhaven waar ik mij professioneel kan inlaten met alles wat me al heel mijn leven boeit: veerkracht, transformatie, verandering, leren en complexe problemen. Maar het laat me ook toe om grondig te kunnen nadenken over de ethiek én de pragmatiek van coaching.Ik heb mijn studies wijsbegeerte en geschiedenis (KULeuven) aangevuld met de vierjarige opleiding in Oplossingsgerichte Korte Therapie aan het Korzybski Instituut in Brugge. Na enkele jaren werkzaam te zijn binnen de conflicttransformatie, heb ik mij toegelegd op coaching, training en organisatie-ontwikkeling. Ik ben een actief lid van internationale organisaties als SFiO, SOLWorld en EBTA en mede-auteur van de boeken: Vergroot de veerkracht in jezelf en je team, The Art of Giving Feedback en Wendbaar als het woelig wordt.

foto van Chris Aertsen

Chris Aertsen

Partner

Ik ben een coach en trainer in persoonlijke en organisatie-ontwikkeling. Ik hou ervan om leidinggevenden en teams te laten groeien, om mensen en ideeën te verbinden. Het bevorderen van samenwerking en veerkracht zijn mijn stokpaardjes. Ik coach en ondersteun leidinggevenden en teams bij het uitzetten van de gewenste koers en in het vormgeven van hun organisatie zodat iedere medewerker op z’n best kan zijn.

Ik ben master in communicatiewetenschappen en bedrijfskunde/management. Tot 2011 was ik actief in de communicatiesector, o.a. als partner bij Change Designers. Sindsdien volgde ik een hele rits opleidingen in Oplossingsgericht coachen en in persoonlijke en leiderschapsontwikkeling. Een leertraject dat volgens mij nooit ophoudt. Bij Ilfaro verzorg ik zowel open opleidingen als in-company opleidingen, geef ik individuele coaching en begeleid organisaties.

Mijn persoonlijke missie: Iedereen heeft het recht op een goed en betekenisvol leven. Daarom ben ik al jaar en dag vrijwilliger. Ik ben mede-oprichter van DoucheFLUX, een daklozenorganisatie in Brussel Ik ben eveneens voorzitter van het Bestuurscomité van het Fonds Growfunding binnen de Koning Bouwdewijnstichting.

foto van Lily Deforce

Lily Deforce

Partner

Als coach en trainer in persoonlijke en organisatie-ontwikkeling vind ik het heerlijk om leidinggevenden en teams te begeleiden op hun pad, goed verbonden met elkaar, met wat ze willen realiseren, met hoe ze dat graag willen doen en met wat belangrijk is.

Ik heb meer dan 25 jaar praktijkervaring in leidinggevende- en bestuursfuncties, zowel in profit als non-profit organisaties (Procter & Gamble, Rikolto vzw, Fairtrade Belgium vzw, ea). In die hoedanigheid heb ik tal van teams, leidinggevenden en managers mogen leiden en begeleiden. Via Ilfaro, ik was lang klant, heb ik in 2010 de de kracht van de Oplossingsgerichte aanpak leren kennen. Ik ben blijven leren en verdiepen. Je kan bij mij terecht voor teamcoaching, voor opleidingen of voor individuele coaching. Samen op zoek gaan naar een aanpak die goed bij de organisatie, de medewerkers en de doelen past, het is iets wat ik heel graag doe.

Vrijwilligerswerk is een belangrijk deel van mijn leven. Ik ben mede-oprichter van The Shift, een duurzaamheidsnetwerk van bedrijven en middenveldorganisaties. Ik ben voorzitter van Wereldmediahuis vzw, de uitgever van MO* en bestuurder van Het Abtshof, een pionierend Ecovillage in volle ontwikkeling. Ik trek er ook graag de botten aan om op het open veld in de aarde te wroeten.

foto van Vonneke Beeker

Vonneke Beeker

Partner

Ik ben procesbegeleider, coach en bemiddelaar. Bemiddelen, verbinden en mensen verder op weg helpen naar waar ze wél willen zijn, zitten me in het bloed. Hiermee wil ik bijdragen aan waardevol samenleven en samenwerken en ik geloof daarbij in de kracht van gesprek. Hoe mooi is het als je heel gedragen en helemaal als jezelf met elkaar kunt praten, uitwisselen en oplossingen bedenken?

Ik werk vanuit de oplossingsgerichte praktijk en laat me daarbij inspireren door Deep Democracy. Ook mijn achtergrond in de dramaturgie neem ik mee naar de werkvloer. Als dramaturg kijk ik altijd naar de verschillende lagen die spelen in een organisatie: de mensen, hun wensen, de onderlinge verhoudingen, de heersende cultuur en het inhoudelijk project. Samen kijken we naar de verschillende lagen en waar nodig brengen we ze met elkaar in lijn.

foto van Ciska de Pillecyn

Ciska de Pillecyn

Vaste freelancer

Als Oplossingsgerichte coach en trainer leg ik de klemtoon op de analyse van successen en op de zoektocht naar mogelijke oplossingen, om vervolgens de creativiteit van mensen te stimuleren om meer te doen van wat werkt.

De afgelopen 25 jaar vervulde ik bij de Randstad Groep verschillende leidinggevende en commerciële functies. Ik heb teams aangestuurd en nieuwe serviceconcepten ontwikkeld en vermarkt. Ik heb duurzame zakelijke relaties opgebouwd in een multinationale context. Mijn ervaring deed ik op in virtuele, internationale teams met wisselende teamleden en met zeer weinig hiërarchie. Dat functioneerde goed.

Ik weet nu hoeveel beter dat nog kan zijn met een Oplossingsgerichte aanpak, een manier van werken die ik nu volledig omarm. Mijn primaire doel is niet enkel om mensen te ondersteunen een plan voor de toekomst te maken. Het is mijn ambitie om dynamiek te brengen en iets betekenisvol te laten gebeuren tijdens de coaching of training zelf. Mijn klanten en collega’s waarderen de manier waarop ik nieuwe ideeën kan doen opborrelen. Ze appreciëren mijn synthesevermogen waarmee ik helderheid kan brengen in complexe situaties.

Wat is oplossingsgericht werken?

Ilfaro werkt oplossingsgericht. Dit betekent dat we:

1. Een veilige en waarderende context creëren waarin zinvolle gesprekken tot stand kunnen komen.
2. Toekomstgericht werken vanuit de wensen van het team.
3. Mensen erkennen als experten op het vlak van wat het beste kan werken binnen hun specifieke context.
4. Onderzoeken welke volgende stappen een significant verschil kunnen maken.

Waarom werken we oplossingsgericht?

We geloven dat mensen, teams en organisaties over veel meer wijsheid en wendbaarheid beschikken dan ze zelf vaak beseffen. Dat boven de waterlijn brengen is wat ons drijft in ons werk. Oplossingsgericht werken is een krachtige methode die mensen, teams en organisaties tot hun volle potentieel en veerkracht brengt.

Onze manier van trainen

Onze trainingen zijn ervaringsgericht. Dit houdt in dat de deelnemers maximaal kunnen ervaren wat het betekent om Oplossingsgericht te werken en dat ze ook voor 80% van de tijd zelf praktisch aan de slag gaan. Er is veel aandacht voor de concrete context van de deelnemers. We vertrekken vanuit hun praktijk.

We trainen op een Oplossingsgerichte manier We peilen naar de verwachtingen van de deelnemers en passen ons programma daaraan aan. We vertrekken steeds van wat de deelnemers al goed kunnen en bouwen daar op verder.

Om het leereffect te optimaliseren maken we gebruik van zeer veel variatie en engageren we de verschillende manieren waarop mensen leren: logisch, linguïstisch, visueel, auditief, interpersoonlijk, individueel en fysiek. De deelnemers ontvangen onze praktische hand-outs ook in pdf, wat het bewaren en consulteren ervan vergemakkelijkt.

Positieve roddel

250+ betekenisvolle en persoonlijke samenwerkingen

“De oplossingsgerichte aanpak was een echte eye-opener. En, minstens even belangrijk, de manier waarop jullie de opleiding in elkaar hebben gebokst, was heel euh ... oplossingsgericht, efficiënt en aangenaam. En het allerbelangrijkste: hoe jullie als mens in jullie rol als begeleider staan, daar maken jullie echt het verschil. Veel respect en dank!”

Jeroen Vereecke
Oprichter Robinetto

“Hartelijk dank voor de professionele begeleiding van de tweedaagse rond veerkracht en zelfzorg. De feedback van de collega’s was lovend. Je slaagde er op een vakkundige, betrokken en rustige manier in om de collega’s meer inzicht te geven in hoe we de veerkracht van onze teams kunnen versterken. Door deze sessie samen te volgen kregen we ook kapstokken aangereikt om mekaar in de toekomst verder te inspireren om op een oplossingsgerichte manier aan de slag te gaan.”

Isabelle D’hooghe
Concertgebouw Brugge

“Ik wil jullie nog eens bedanken voor de sessies die jullie voor onze scholengroep hebben verzorgd. Heel inspirerend! Het is super om te horen hoe de directies deze inzichten nu praktisch toepassen. Het succes ervan is niet alleen te danken aan de kracht van het oplossingsgerichte model, maar ook aan jullie vermogen om dit telkens op een manier over te brengen die mensen direct motiveert om ermee aan de slag te gaan. Jullie weten ook steeds weer een gevoel van verbondenheid te creëren, waardoor elke sessie aanvoelt als een waardevolle teambuilding.”

Sofie De Smet
GO! scholengroep Gent

“Wij hebben beroep gedaan op Ilfaro om onze teams verder te laten groeien in het opnemen van eigenaarschap en krachtgericht werken. Wat onze medewerkers bijzonder gewaardeerd hebben, is het koppelen van een grote deskundigheid aan het zorgvuldig werken op maat voor elk team. Die aanpak maakte dat zowel de collega’s van de logistieke diensten als van de begeleidende en ondersteunende diensten in de wolken waren over deze leermomenten.”

Lieve Dekempeneer
Directeur Hubbie vzw

“Als directieteam doen wij geregeld beroep op het professioneel aanbod van Ilfaro. De procesbegeleider van Ilfaro creëert voor ons een veilige leeromgeving, waarbinnen we specifieke beleidsthema’s bespreken. In verbinding met elkaar denken we na over mogelijkheden en kansen, zoeken we naar antwoorden, werken we aan oplossingen. Vanuit hun menselijke en procesmatige aanpak, komen we als directieteam samen tot werkbare inzichten en afspraken voor de toekomst.  Met hun input worden resultaten bereikt die voor de doelgroepen, medewerkers of de organisatie vaak écht het verschil maken.”

Ann Vandersanden
Directeur Pleegzorg Limburg

“Ik had snel door dat de begeleiders van Ilfaro écht met hun vak bezig zijn, de aanpak is wetenschappelijk onderbouwd en ze trappen niet in de moeilijke jargon-val. Ze spelen op mekaar in als een geoliede machine, flexibel, grondig en altijd met een geestige kwinkslag of spitsvondige woordspeling. Heel tevreden over de hands-on-mentaliteit, de vele oefen-mogelijkheden en eerlijke feedback. We kregen tastbare handvaten, sjablonen om blind op te vertrouwen, je weet dat het goedkomt … De boost die ik nodig had om verder te groeien en plannen uit te werken.”

Patricia Van de Vyver
L&D, Initia Vlaanderen

“Dankjewel voor de positieve roddels, de intervisies vol inzicht, de oplossingsgerichte vibes, de veiligheid en de zorg ... Jullie en het Oplossingsgerichte werken hebben me al ontzettend veel gebracht: een boost van vertrouwen, bevestiging, duwtjes in de rug, vertrouwen in mijn innerlijk kompas en een netwerk van mooie mensen om naar uit te reiken.”

Hilde Torfs
Directeur ruimte, provincie Vlaams-Brabant

“Ik kende de principes van SF-coaching reeds maar door jullie opleiding heb ik het gevoel dat ik de methodiek nu echt in de vingers heb. Ik zal het vanaf nu concreter in mijn werk kunnen toepassen omdat het heel helder is geworden voor mij. Dankjewel voor jullie methodische aanpak: verfrissend, creatief en speels. Het blijft plakken!”

An Thys
Idewe

Enkele vruchtbare samenwerkingen