Bij een kop thee las ik het inspirerende verhaal van de jonge Fin, Klaus Mäkelä (28). Naar verluidt is hij dé dirigent van het moment. Hij heeft ontzettend veel opdrachten en werkt met de beste orkesten ter wereld, het bewijs van zijn bijzondere leiderschapskwaliteiten. Hij maakt deel uit van een nieuwe generatie dirigenten die musiceert in dialoog. “Vroeger” aldus Mäkelä in De Standaard, “legde een dirigent zijn orkest op wat het moest doen. De muzikanten moesten alles in het werk stellen om de klank te realiseren die de dirigent zich voorstelde. Ik zie het als mijn taak om de omstandigheden te creëren waarin het orkest de muziek begrijpt en dus ook waarom we de muziek samen op een bepaalde manier willen benaderen. Als je dat duidelijk kunt maken dan begint de muziek te ademen en te leven.”
Het doet me denken aan een veel gestelde vraag door leidinggevenden die we begeleiden: “Hoe kan ik ervoor zorgen dat iedereen in mijn team gemotiveerd is voor onze opdracht?” In de geest van Mäkelä: “Hoe kan ik de muziek van mijn organisatie tot leven wekken, goed laten klinken en laten ademen?” Hij zet een belangrijk leiderschapsthema centraal, en hij inspireert tot verbindend leiderschap. Goede leiders zijn niet diegenen die alles uitdenken en dat laten uitvoeren, wel diegenen die er in slagen om kennis, expertise, talenten samen te brengen, om samenwerking gemakkelijker te maken, om van elkaar te leren zodat iedereen het beste van zichzelf kan geven. Maar hoe pak je dat aan?
Het samen verkennen van de gewenste toekomst is alvast een heel goede piste. Dat doe je door de missie, strategie & waarden van je organisatie te vertalen naar hoe succes er voor jouw team uitziet, door te exploreren waar je teamleden aan willen bijdragen, wat ze concreet willen realiseren en hoe ze dat willen doen. Oplossingsgerichte leiders faciliteren dat belangrijke gesprek in organisaties. Waar gaan we op inzetten? Welke weg kiezen we? Wat weten we al over wat goed werkt? Waar zijn we goed in? Waar willen we in groeien? Hoe gaan we nog beter samenwerken? Wat hebben we elkaar te bieden? Wat heeft elk van ons nodig van de anderen? … Het samen verkennen van de antwoorden op deze belangrijke vragen in een team creëert betrokkenheid, motivatie en verbinding. Het draagt in belangrijke mate bij tot werkgeluk, het geeft richting en het maakt de aanpak ook helder en concreet.
“Door samen te componeren komen we in een wereld terecht die niemand afzonderlijk had kunnen bedenken.” - Tom Barman
Mäkelä heeft op zijn jonge leeftijd al heel veel verschillende orkesten gedirigeerd. “Wanneer ik naar een concert ga wil ik het unieke geluid van een orkest horen en niet een passe-partout klank. Het is heerlijk om de verschillen te horen, om daarop te kunnen werken, en natuurlijk om dat karakter te kunnen vasthouden in elke concertzaal.” Aldus Mäkelä. Zo is het ook met teams. Elk lid van een team heeft een eigen klank. Elk team maakt een unieke compositie. Het is hun eigenste verhaal van samenwerking. Ik ben het helemaal eens met Mäkelä: het is heerlijk en het geeft ontzettend veel voldoening om zo samen te werken. Zijn visie doet me ook denken aan een uitspraak van Itay Talgam, een andere grote meneer in de muziek: “Leadership is about creating the space, enabling many stories to be told at the same time”. Deze bevlogen man inspireert me nog altijd rond leiderschap met zijn TEDtalk uit 2009. Ik word er bovendien instant vrolijk van! Enjoy!
Met deze inzichten en gedreven om Oplossingsgericht leiderschap te laten groeien en bloeien in organisaties en in de samenleving, zetten Chris Aertsen en ikzelf onze schouders onder het jaartraject Oplossingsgericht werken in organisaties en de opleiding Oplossingsgericht leiderschap.
Lily Deforce en Chris Aertsen stonden meer dan 20 jaar als leidinggevenden aan het hoofd van diverse organisaties. Ze waren zakelijk leider, coördinator, directeur, bestuurder, voorzitter,… van o.a. Change Designers, Wereldmediahuis, Vredeseilanden (nu Rikolto), P&G, Kauri, The Shift, Somers Zaden, DoucheFLUX, Fairtrade Belgium … Lang voor ze fiere partners werden van Ilfaro waren ze beiden al helemaal overtuigd van de Oplossingsgerichte aanpak. Voor Lily en Chris begon het allemaal met een opleidingstraject dat zij zelf bij Ilfaro volgden.
Blijf op de hoogte en verrijk je inbox! Abonneer je op onze nieuwsbrief voor exclusieve updates en insider inzichten
Bedankt om je in te schrijven