You are here

Meewerken met verandering!

Илья Мельниченко

'De toekomst is niet iets wat je plant of beslist, de toekomst ontstaat uit een samenspel van elke gedachte die je koestert, elke gewoonte die je aanhoudt, en elke conversatie die je voert. 

Een van mijn favoriete boekjes is  "Verlichting voor luie mensen" van Paul Smit. Hij heeft het over ons menselijke bestaan als “voortdurende energie in beweging”. Het leven valt nooit stil. Ook niet als we slapen. We denken, ademen, voelen, bewegen, horen, ons hart klopt en ons bloed stroomt. We hebben voortdurend indrukken, dromen, gedachten en impulsen. 

Dank zij onze zintuigen staan we ook in verbinding met energie die in beweging is ‘buiten' ons: andere mensen, de natuur, geluiden, licht, kleuren, kunst, het weer, muziek, conversaties, ideeën van anderen, digitale prikkels en beelden. Het kan zo overweldigend zijn! We zijn de som van een voortdurend samengaan en samensmelten, wederzijdse beïnvloeding van allerlei krachten, indrukken, allerlei impulsen in onszelf en triggers buiten ons. We ‘worden veroorzaakt’ door die voortdurende complexiteit van energie in beweging. Is het niet wonderlijk dat we toch nog het idee krijgen dat we ons in die veelheid kunnen focussen? 

Hoe kan Solution Focus ons helpen in deze voortdurende veranderingen en bewegingen?  

Solution Focus is een krachtige manier van denken en interageren met onszelf en anderen, die helpt om veerkrachtig te blijven. Als we ons concentreren (in woord en gedachten) op wat al werkt in ons leven en op de staat van zijn waar we het diepst naar verlangen, dan gaan we bijna vanzelf bewegen in een gewenste richting. Ons humeur en onze zijnstoestand zullen aanstekelijk werken op anderen waardoor ze ook makklijker gaan mee bewegen in die richting en het meteen ook voor onszelf een stukje makkelijker en lichter wordt. "Verlichting" voor luie mensen.

Een voorbeeld.

Als je 's morgens opstaat kan je even op de rand van je bed blijven zitten en je inbeelden dat je tevreden zal terugblikken aan het einde van de dag. Zo prime je jezelf op de best mogelijke manier voor wat je al weet over die dag. Ook als die dag bepaalde uitdagingen biedt, kan je je nog steeds inbeelden hoe het zou zijn als je die uitdagingen op de best mogelijke manier zou aangaan. Als je dan onder de douche staat, kan je jezelf de gewoonte aanleren om te focussen op alles wat al in de goede richting gaat van je gewenste situatie, op alles waar je dankbaar en blij om ben. Ook dat creëert meteen meer zelfvertrouwen en veerkracht. 

Verzoening met het leven zoals het is

Mijn eigen leven heb ik totaal niet zo bedacht of kunnen bedenken als het gegaan is. En toch hebben Solution Focus, bepaalde gewoontes, gedachten en nog andere passende praktijken, mij in de loop van de jaren geholpen om niet alleen verzoening te vinden met het leven zoals het zich aandient maar ook om niet gek te worden van de mentale maalstroom waar ik als tiener droomde aan te ontsnappen. Ook helpt het oplossinsgerichte gedachtengoed om jezelf niet zo serieus te nemen, je niet zoveel aan de bestemming of uitkomst van iets te hechten maar wel vaker samen te vallen met de flow die je leven en je keuzes je op elk moment verschaffen. 

Een focus die "verlicht" 

Ik merk dat ik zelf, dank zij een meer oplossingsgerichte houding, mensen rondom mij heb kunnen verzamelen die mijn leven aangenamer, lichter en leuker maken. Ik heb geleerd dat door mijn aandacht te richten op de gevoelens en gedachten van overvloed, schoonheid, liefde, positiviteit en balans, deze alleen maar toenemen. Ik heb geleerd dat ik me lichter voel als ik dankbaar ben om alle kleine en grote geluksmomenten, momenten van connectie en liefde of zelfs om tegenslagen die me inzichten brachten. 

Wat als alles toch een illusie is? 

Volgens Paul Smit is alles een illusie, ons hele bestaan, onze "ik". Wetenschappelijke studies bevestigen ook dat het hele universum een hologram blijkt te zijn. Ik wil er best in meegaan, maar dat neemt niet weg dat mijn ervaring van het leven heel reëel en echt aanvoelt, en dat het wel degelijk pijn doet als ik mijn hoofd tegen de keukenkast stoot. Daar hebben we het dan mee te doen! En de oplossingsgerichte attitude helpt mij om het leven toch wat makkelijker te laten verlopen.  

Oplossingsgericht is niet probleemfobisch.    

Wie me kent, weet dat ik best kritisch, triest of een beetje afwezig kan zijn. Ook de lastige gevoelens als kwaadheid, irritatie, verveling, ongeduld kunnen in volle  heftigheid opduiken. Alleen helpt het me om ze te accepteren en steeds vaker waar te nemen,  in al hun volheid en ellende,  vanuit een positie van rust en neutraliteit. Ik heb geleerd om deze donkere gevoelens ook niet te veroordelen, weg te stoppen of te verdringen. Kwaadheid en verdriet zijn deel van onze menselijke ervaring en er zijn genoeg onschadelijke manieren om deze tot expressie te brengen, te laten stromen, terug te geven aan de beweging en aan de rivier van het leven. Als we maar trouw blijven aan onszelf en aan een eveneens menselijk streven om het telkens beter te doen en onze verantwoordelijkheid te blijven nemen. 

Het blijft een boeiende weg en ik blijf graag zoeken, in gesprekken, in mijn gedachten, op papier, in een uitdagende yogahouding, in mijn adem en mijn dromen. 

"Embodied"
Solution Focus is een kompas dat mij helpt. Mijn lijf daagt me uit om het allemaal te beleven en te voelen. De vreugde, de wil, de gronding, maar ook begrenzing, discomfort, onverwachte gevoelens en gedachten die opkomen en waarin ik tracht te ademen en te verstillen. Het samenspel van lichaam en geest fascineert, het lichaam weet soms zoveel meer dan wat onze gedachten ons vertellen. Deze verkenningstocht wordt mijn focus in 2021en iedereen die mee wil verkennen is welkom.   

Samen met Sofie Hendrickx organiseer ik opnieuw een zevendaags traject The  body talks'.
En met Petra Müller Demary start ik in april een traject 'Embodied coaching en micro constellations'.

We hebben al boeiende en krachtige oefeningen klaar en ik ben er zeker van dat we samen met een mooie groep mensen onszelf en elkaar zullen versterken om soepel mee te kunnen bewegen met de veranderingen in ons werk en leven. 

Liselotte Baeijaert

 

 * Verlichting voor luie mensen van Paul Smit