You are here

Hoe draag ik als bestuurder bij tot een oplossingsgerichte board?

Kathleen Desmedt, Bestuurder van Ethias en Lid van www.womenonboard.be nam deel aan onze Solution Focused Toepassingsdag over SF Boards. Zie hier wat zij uit deze dag meenam.

“Bewust van de dagdagelijkse complexe realiteit in beslissings- en beleidsorganen, doch vanuit een sterk engagement om steeds weer op zoek te gaan naar de betere/beste versie, schreef ik me in op de Ilfaro Toepassingsdag Solution Focused Boards (14 december 2018). Ik was benieuwd naar welke handvatten Solution Focusme zou aanreiken.”  

“Na een overzicht van ieders beste verwachtingen van de dag en met als uitgangspunt wat een goed functionerende raad behelst, werd de Solution Focusbenadering doorgesproken aan de hand van een aantal real life cases. Dit gebeurde co-creatief, in open debat met de groep.  Mijn leidraad voor volgende board vergaderingen is na deze dag helemaal klaar:

  • Cohesie tussen directieteam/CEO & raad is prioritair vanuit een ‘wij’mentaliteit;
  • Het directieteam heeft à priorialles in huis om tot oplossingen te komen;
  • Werk liever vanuit een veranderwens dan vanuit frustraties of klachten (wat niet wegneemt dat er feedback mag zijn over wat niet goed loopt);
  • Toon en attitude in de vergaderingen dienen tot progressie;
  • Elke andere of afwijkende mening is waardevol;
  • Begrijp wat werkt, wat positief is en waarom, waarom, waarom ... eerder dan het negatieve of wat niet werkt tot op het bot te willen uitspitten;
  • Ga niet te snel naar de oplossing, maar erken de waarde van het (overleg)proces; 
  • Verduidelijk de prioriteiten en welke eerste stappen daarvoor moeten worden gezet. “

Kristof Debrabandere, Voorzitter van Rikolto nam eveneens deel aan deze dag en vult aan: “Alhoewel ik voorzitter ben van een raad van bestuur die onderling en met het Management Team harmonieus samenwerkt, was de opleiding "oplossingsgerichte board" meteen toepasbaar: op de eerstvolgende raad van bestuur van Rikolto zullen we bespreken hoe we de meerwaarde van oplossingsgericht denken en werken samen kunnen realiseren. Mijn concreet doel en beste verwachting: ieder bestuurslid heeft na een vergadering méér energie op zak dan ervoor.”

Ben je geïnteresseerd in gelijkaardige topics? Check dan zeker ons aanbod Solution Focused Toepassingsdagen?