You are here

De kracht van zelfzorg

rawpixel - unsplash

Waarom denken we dat we eerst hard moeten werken voor we mogen ontspannen? Waarom vinden we het moeilijker om complimenten te ontvangen dan om ze te geven? Waarom dragen we vaak meer zorg voor anderen, zijn we milder voor anderen dan voor onszelf? Dit alles heeft te maken met overtuigingen die we als waarheid ervaren. Overtuigingen die het gevolg zijn van onze opvoeding en van wat we meegemaakt hebben. De vraag is: dragen deze overtuigingen bij tot een gelukkig leven? Neen toch! Genieten van ontspanning, daar mogen we ons toch niet schuldig over voelen als we ons eerst niet halfdood hebben gewerkt! En wat is er leuker dan een compliment volmondig te aanvaarden en de fierheid door je heen te laten stromen. En iedereen kent toch de leuze ‘als je niet eerst goed zorgt voor jezelf, kan je niet voor een ander zorgen’. Dus. Zelfzorg is essentieel. Meer nog zelfzorg is de sleutel voor een veerkrachtig en energiek leven.

Levenskunst en levenskeuze

Goed voor jezelf zorgen klinkt vermoedelijk iets makkelijker dan het is. Het is een levenskunst en een levenskeuze. Het is niet moeilijk, maar het vraagt om enige volharding. 

Soms zitten we zo verstrikt in allerlei niet helpende overtuigingen dat onze zelfzorg continu onderuit gehaald wordt. Dus moeten we leren om terug goed voor onszelf te zorgen, we moeten erop trainen. En als we dat doen, dan ervaren we hoe goed het doet en hoeveel sterker je dan in het leven staat. Kortom: de kracht van zelfzorg kan je maar ervaren als je ze consequent ter harte neemt.

Maar hoe doe je dat dan?

Hoor ik je al vragen. Er is beslist niet één manier. Er zijn er meerdere, en de manier die het beste bij je past, kan jezelf ontdekken, als je toelaat om goed naar jezelf te luisteren. Want wie weet er beter dan wijzelf wat ons rustig maakt, wat ons opgewekt of uitbundig maakt, wat ons vrij doet voelen of wat ons vertrouwen geeft.

Wil je vandaag al van de kracht van zelfzorg genieten, volg dan alvast volgende drie tips:

Leef in het hier en het nu

Uiteraard leven we in het hier en het nu, maar zelden houden we er onze focus op. We maken ons makkelijk zorgen over wat er recent niet goed gelopen is of we piekeren over uitdagingen waar we voor staan. En intussen voelen en zien we niet wat er op het moment zelf gebeurd. Je aandacht brengen naar het hier en nu zorgt ervoor dat je je zintuigen op scherp zet voor de schoonheid dat het moment je te bieden heeft. Denk maar eens aan in het hier en nu een lekkere maaltijd eten of in het hier en nu wakker worden en je helemaal uitstrekken. Het laat je toe om bewustere keuzes te maken als het even tegenzit. Denk bijvoorbeeld aan een auto die een overtreding maakt die je niet verwacht terwijl je zelf aan het rijden bent. 

Je aandacht bij het hier en nu houden, geeft innerlijke rust, die je uitstraalt en een impact heeft op de mensen rondom je. En als zij rustiger worden heeft dit weer een positief effect op jou.

Droom jezelf succesvolle momenten

Stel je voor dat je een succesvolle presentatie geeft of een heerlijk avondje uit hebt met een vriendin waar je recent ruzie mee had. Beleef dit moment met al je fantasie en verbeelding en met al je zintuigen. Geniet van het voordromen. Je zal merken dat die presentatie en dat avondje uit nadien anders verlopen dan je misschien verwacht had.

Geniet van de mooie dingen die de dag je gebracht hebben

Neem aan het einde van dag even de tijd om stil te staan bij de mooie momenten die de dag gebracht heeft. Misschien was het de hartelijke begroeting van een collega, misschien een rapport wat je met veel voldoening hebt afgewerkt of misschien de slappe lach die je had samen met je partner. Mijmer even weg bij deze momenten en geniet na. Voor je het weet overschaduwen ze totaal de mindere momenten van de dag.

Interesse?

Wil je ervaringsgericht leren en samen met anderen reflecteren over hoe je burnout kan voorkomen voor je medewerkers, kom dan zeker naar onze Solution Focused Toepassingsdag over burnoutpreventie

Wil je een stap verder gaan en helemaal ervaren wat zelfzorg voor jou kan betekenen? Of hoe je een medewerker die het moeilijk hebt extra kan ondersteunen? Kijk dan naar ons programma ‘Veerkracht en balans op het werk’. Een intensief programma waarin elke deelnemer ontdekt wat zijn of haar sleutels zijn voor meer balans en vitaliteit. 

Chris Aertsen, Ilfaro