You are here

Crisissituaties en opportuniteiten

Photo by Paul Skorupskas on Unsplash

De afgelopen weken en dagen hadden we regelmatig veerkrachtgesprekken met cliënten of relaties. Als solution focused begeleiders ervaren we dagelijks hoe oplossingsgerichte vragen het vertrouwen en de veerkracht van mensen verhogen. De Coronacrisis daagt ons allen uit. Eenieder zoekt naar manieren om goed met de situatie om te gaan en goede vragen helpen daarbij, zoals:

  • Welke goede dingen heb je al gedaan om de situatie het hoofd te bieden? of
  • Welke opportuniteiten dienen zich nu aan?

Vooral de antwoorden op die laatste vraag hebben ons al enkele keren verrast. Misschien omdat het voor onszelf niet onmiddellijk helder was. Heel wat organisaties hebben een stuk van hun dienstverlening stop moeten zetten en kregen/krijgen plots extra tijd en ruimte. En laat dat nu net zijn waar we zo vaak naar verlangen. Tijd en ruimte om je visie/missie onder de loep te nemen, om stakeholders te bevragen, om eindelijk een nevenactiviteit vorm te geven, om je online aanbod of communicatie verder te ontwikkelen, om nieuwe verdienmodellen uit te werken of om je organisatiestructuur en -werking te laten evolueren. 

Kortom tijd en ruimte om op datgene te werken waar je al langer naar uitkeek, maar nooit het geschikte moment voor vond. Een opportuniteit in crisistijd.

Maar er is meer nodig. Zeker nu. We leven in bijzondere tijden.

  1. Organisaties hebben enthousiaste en bereidwillige medewerkers nodig om met die organisatievraagstukken aan de slag te gaan. Voorbij de klassieke structuren worden er nieuwe projectgroepjes opgezet met mensen die geloven in de meerwaarde van het project, die goesting hebben om er hun schouders onder te zetten en die er nu de mentale ruimte voor kunnen creëren.
  2. Vergeet de rest van je organisatie niet. Het risico bestaat dat het groepje enthousiastelingen te voortvarend wordt en de collega’s onvoldoende betrekken. Verbinding is meer dan ooit nodig. Kijk dus op elk moment hoe je draagvlak kan blijven creëren door het project toe te lichten, de stappen kenbaar te maken, door advies in te winnen bij de collega’s en door inspraak te geven.

Het heeft mij alvast meer dan eens verbaasd hoe snel sommige organisaties schakelen. Plots zie je een nieuwe dynamiek en enthousiasme. 

Eén van onze cliënten contacteerde ons om een intensieve oefening te begeleiden aangaande hun organisatiestructuur. Waren we even blij dat er tijd en ruimte was om deze opdracht te behartigen. Een opportuniteit die langs gewandeld kwam.

Zoekt jouw organisatie naar een begeleider /coach voor een project dat zich nu aandient? Aarzel dan zeker niet om hierover vrijblijvend contact op te nemen: info@ilfaro.be